Ημερίδα Ενημέρωσης

Ημερίδα Ενημέρωσης, με τίτλο: «Οι δράσεις του ΕΚΙ στην Ενεργειακή Μετάβαση», διοργάνωσε το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στο συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν επίκαιρα ενεργειακά θέματα, με τα οποία ασχολείται το ΕΚΙ, εστιάζοντας σε οκτώ βασικούς πυλώνες:

i) παραγωγή και διανομή εναλλακτικών καυσίμων,

ii) αξιολόγηση τεχνολογιών και σχημάτων ενεργειακής απόδοσης σε υποδομές, βιομηχανία και μεταφορές,

iii) ροές ενέργειας στις έξυπνες πόλεις,

iv) συνδυασμένη («υβριδική») αποθήκευση σε μπαταρίες και υδρογόνο,

v) θερμοδυναμική και ρεολογική ανάλυση συστημάτων έγχυσης υδρογόνου σε δίκτυα φυσικού αερίου,

vi) αξιολόγηση και ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα συγκεκριμένων τύπων πλοίων κατά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων,

vii) αξιολόγηση τοποθεσιών για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων,

viii) αξιοποίηση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις τοπικές ανάγκες των οικισμών, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Η ομάδα μας, ISENSE Group του ΕΠΙΣΕΥ, εκπροσωπήθηκε από τον ερευνητή Δρ. Ευάγγελο Καρφόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη SMARTCITIES. Στο πλαίσιο της μελέτης SMARTCITIES, η ερευνητική ομάδα θα διαμορφώσει μια πλατφόρμα για τα ψηφιακά δεδομένα των ροών ενέργειας στις έξυπνες πόλεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).

Στην εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου, ενώ αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα όπως η μεγάλη συνεισφορά της έρευνας προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών καθώς και η ανάγκη επιμόρφωσης φοιτητών και ερευνητών σε ζητήματα ενέργειας.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο